Wat voor werk mag ik doen 13-14 jaar

Als je 13 of 14 jaar oud bent, zijn er verschillende mogelijkheden voor werk die je kunt doen. Hoewel er beperkingen zijn vanwege je leeftijd, zijn er nog steeds leuke en nuttige klusjes waar je aan kunt deelnemen. Het is belangrijk om te weten dat sommige werkzaamheden niet zijn toegestaan voor kinderen van jouw leeftijd.

Hier zijn enkele taken die je mag uitvoeren als je 13 of 14 jaar oud bent:

  1. Klusjes rond het huis en in de buurt: Je kunt helpen met kleine taken bij jou thuis of in de buurt, zoals oppassen bij familie of kennissen, auto’s wassen, gras maaien of de tuin verzorgen. Deze klusjes kun je zowel op schooldagen als op vrije dagen doen.
  2. Licht, niet-industrieel werk: Op vrije dagen kun je helpen bij ander licht werk dat niet-industrieel is. Een voorbeeld hiervan is het assisteren bij het vakkenvullen in een supermarkt of het bezorgen van reclamedrukwerk.
  3. Assisteren in de winkel of het landbouwbedrijf van je ouders: Als jouw ouders een eigen winkel of landbouwbedrijf hebben en het woonhuis en het bedrijf één geheel vormen, kun je meehelpen met taken in die omgeving.
  4. Deelnemen aan een uitvoering: Als je geïnteresseerd bent in kunst en entertainment, kun je deelnemen aan een modeshow, toneel spelen of meespelen in een reclamespotje. Dit kan een leuke manier zijn om je talenten te ontwikkelen.

Voor jongeren vanaf 14 jaar is het ook mogelijk om onder bepaalde voorwaarden stage te lopen.

Geen zwaar werk

Het is belangrijk om te weten dat je geen industrieel werk mag doen, wat betekent dat werken in een fabriek of met machines niet is toegestaan voor kinderen van jouw leeftijd. Bovendien mag je niet werken met gevaarlijke of giftige stoffen, tillen wat zwaarder is dan 10 kilo, of duwen of trekken van meer dan 20 kilo. Achter de kassa werken, vrachtwagens laden of lossen, werken in de horeca waar alcohol wordt geserveerd en werken als maaltijdbezorger op de fiets of e-bike zijn ook niet toegestaan.

Het is belangrijk om te onthouden dat je geen werk mag doen dat verboden is voor jongeren tot 18 jaar, en dat werk dat alleen onder deskundig toezicht mag worden uitgevoerd door jongeren van 16 en 17 jaar, ook niet is toegestaan voor jou.

Hoewel er beperkingen zijn, zijn er nog steeds veel leuke mogelijkheden voor jou om bij te dragen en waardevolle ervaringen op te doen. Het is belangrijk om altijd de regels en voorschriften met betrekking tot kinderarbeid in jouw land of regio te raadplegen en ervoor te zorgen dat je je aan de geldende wetten houdt.

Bron: belastingdienst