Werken als je 15 jaar bent

Introductie:
Als je 15 jaar bent, wil je misschien wat bijverdienen en ervaring opdoen in de werkwereld. Gelukkig zijn er verschillende lichte en niet-industriële banen die je als 15-jarige kunt doen. Het is echter belangrijk om te weten welke taken je wel en niet mag uitvoeren op deze leeftijd.

Licht, niet-industrieel werk voor 15-jarigen

Als je 15 jaar bent, zijn er verschillende soorten werkzaamheden die je mag verrichten. Hier zijn enkele voorbeelden:

 1. Werkzaamheden in een winkel:
  Je kunt lichte taken in een winkel uitvoeren, zoals vakken vullen of helpen bij het inpakken van producten.
 2. Werkzaamheden in de landbouw:
  Denk aan het plukken van groenten en fruit, lichte oogstwerkzaamheden of het voeren van kleine dieren.
 3. Bezorging van avondkranten en reclamedrukwerk:
  Je kunt geld verdienen door kranten en reclamefolders ’s avonds rond te brengen. Houd er wel rekening mee dat er extra regels gelden als je ochtendkranten wilt bezorgen.
 4. Werkzaamheden op recreatiegebieden:
  Je kunt lichte werkzaamheden verrichten op een manege, camping, speeltuin, pretpark, bowlingcentrum of in een museum.
 5. Hulpwerkzaamheden in de horeca:
  Je kunt helpen bij de bediening in een kantine of restaurant. Let op: als er alcohol wordt geschonken, mag je daar als 15-jarige niet werken vanwege de Drank- en Horecawet. Neem contact op met de gemeente als je hier vragen over hebt.
 6. Meewerken aan een uitvoering:
  Je kunt deelnemen aan uitvoeringen zoals modeshows, toneelstukken of reclamespotjes.

Verboden werkzaamheden voor 15-jarigen

Hoewel er veel werkzaamheden zijn die je als 15-jarige mag doen, zijn er ook beperkingen. Hier zijn enkele taken die je niet mag uitvoeren:

 1. Werken in een fabriek: Industriële werkzaamheden zijn niet toegestaan op jouw leeftijd.
 2. Werken met of in de omgeving van machines: Het bedienen van machines en werken in de nabijheid ervan is niet toegestaan.
 3. Werken met gevaarlijke en/of giftige stoffen: Werkzaamheden die het hanteren van gevaarlijke of giftige stoffen vereisen, zijn verboden.
 4. Tillen van zware objecten: Je mag geen objecten tillen die zwaarder zijn dan 10 kilo.
 5. Duwen of trekken van zware objecten: Het duwen of trekken van objecten die meer dan 20 kilo wegen, is niet toegestaan.
 6. Werken achter de kassa: Als15-jarige mag je niet achter de kassa werken.
 1. Vrachtwagens laden of lossen: Het laden of lossen van vrachtwagens is niet toegestaan.
 2. Werken in de horeca met alcohol: Als er alcohol wordt geserveerd, mag je daar als 15-jarige niet werken volgens de Drank- en Horecawet.
 3. Werken als maaltijdbezorger op de fiets of e-bike: Bezorgwerk op de fiets of e-bike is niet toegestaan op jouw leeftijd.

Wat voor werk mag ik doen als ik 15 jaar ben: Conclusie

Als 15-jarige zijn er verschillende lichte en niet-industriële werkzaamheden die je kunt uitvoeren om wat bij te verdienen en werkervaring op te doen. Denk aan vakken vullen in een winkel, bezorging van avondkranten, werkzaamheden op recreatiegebieden of hulpwerkzaamheden in de horeca. Het is echter belangrijk om te onthouden dat er beperkingen zijn, zoals het verbod op werken met gevaarlijke stoffen, werken achter de kassa of werken met machines. Zorg ervoor dat je de regels en voorschriften begrijpt voordat je aan de slag gaat. Veel succes met je werkavontuur!

Bron: Belastingdienst